Ακμή,

η ανεπιθύμητη γνωστή μας

Η ακμή είναι ίσως η πιο συχνή δερματική πάθηση της εφηβείας, συχνά όμως παρατηρείται και σε ενηλίκους, άνδρες και γυναίκες ενώ ελαφρά αυτοπεριορισμένη ακμή μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε νεογνά.

Πόσα είδη ακμής υπάρχουν;
Η κοινή ακμή ή φαγεσωρική ακμή εμφανίζεται συνήθως με μαύρα και λευκά στίγματα, τους φαγέσωρες ενώ μπορεί να συνοδεύεται από σπυράκια, λιπαρό δέρμα και μεγαλύτερες αλλοιώσεις.
Η μέτριας σοβαρότητας ή φλεγμονδώδης ακμή εμφανίζεται με υψηλότερο αριθμό φλεγμονωδών βλατίδων και φλυκταινών σε πρόσωπο και κορμό.
Η σοβαρή ή κυστική ακμή υπάρχει όταν οζίδια βρίσκονται κάτω από το δέρμα, με χαρακτηριστικές αλλοιώσεις του προσώπου, και του κορμού και την εμφάνιση βαθύτερων βλαβών (κύστεων).

Που οφείλεται η ακμή;
Οι αιτίες εμφάνισης της ακμής είναι σύνθετες και διαφορετικές σε κάθε άτομο. Γενικά, η ακμή συνδέεται με το οικογενειακό ιστορικό, με ορμονικές αλλαγές και με την εκδήλωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, στρες και παρατεταμένη συναισθηματική ένταση, χρήση μη ενδεδειγμένων καλλυντικών, λήψη αναβολικών και ορισμένων φαρμάκων (ανδρογόνα), μετά από ερεθισμό του δέρματος.

Και τι κάνουμε για να απαλλαγούμε από την ακμή;
Κάθε άτομο που εμφανίζει ακμή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και έγκαιρα ώστε να επιλεγεί η σωστή θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπικά φάρμακα που εφαρμόζονται στο δέρμα ή σε περιπτώσεις μέτριας ή βαριάς ακμής με θεραπεία από το στόμα. Η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι μεμονωμένη ή να συνδυάζεται με τοπικά φάρμακα και περιλαμβάνει αντιβιοτικά ή ορμονικά σκευάσματα ή η ισοτρετινοίνη . Τελευταία στη μάχη για την αντιμετώπιση της ακμής έχουν προταθεί τα lasers και οι φωτοδυναμικές θεραπείες.

Πέντε μύθοι για την ακμή
1. Η σοκολάτα επιδεινώνει την ακμή: δεν υπάρχει καποια επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμη. Η απότομη αλλαγή βάρους ενδεχομένως παίξει κάποιο ρόλο ενώ ερευνάται η πιθανή επίδραση γαλακτοκομικών και της ζάχαρης.
2. Το πολύ συχνό πλύσιμο θα απομακρύνει την ακμή: Το πλύσιμο και ο καλός καθαρισμός της επιδερμίδας με ειδικό προϊόν για λιπαρή επιδερμίδα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα προιόντα και σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρού.
3. Η ακμή μεταδίδεται: Η ακμή δεν είναι μεταδοτική νόσος.
4. Ο ήλιος βοηθάει στη θεραπεία της ακμής: παροδικά φαίνεται να την βοηθά αλλά μετά λίγο καιρό στο αντίθετο συμβαίνει καθώς μετά την έκθεση στον ήλιο το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό διότι διεγείρονται οι σμηγματογόνι αδένες.
5. Οι αφέλειες προκαλούν ακμή στο μέτωπο: η λιπαρότητα στο μέτωπο και σε όλο το πρόσωπο αυξάνεται λόγω υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων και όχι λόγω του κουρέματός μας.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΑισθητική Δερματολογία
Επόμενο άρθροΛεύκη