Με τον όρο

Βαλανοποσθίτιδα

εννοούμε τη φλεγμονή της κεφαλής του πέους (βάλανος).

Συνήθως συνυπάρχει και φλεγμονή της ακροποσθίας (του δέρματος δηλαδή που καλύπτει τη βάλανο). Η συγκεκριμένη φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία είναι όμως συχνή σε αγόρια ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών καθώς και σε ενήλικες άνδρες κυρίως μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο ερεθισμός και η κοκκινίλα της κεφαλής του πέους, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, πρήξιμο ή και φαγούρα όταν είναι μυκητιασικής αιτιολογίας.

Η βαλανοποσθίτιδα έχει πολλές αιτίες όπως μόλυνση από πολλαπλά βακτήρια ή μύκητες, αντίδραση σε αντισυλληπτικές κρέμες, κακές συνθήκες υγιεινής, ερεθισμός από την τριβή του πέους με τα ρούχα καθώς και από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των ρούχων. Συχνά επίσης υπάρχει και κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας όπως η φίμωση, ο βραχύς χαλινός εμποδίζουν την αποκάλυψη της βαλάνου και την απομάκρυνση σμήγματος ή μικρής ποσότητας ούρων, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος κυρίως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Για τη θεραπεία των λοιμώξεων από μύκητες ή βακτήρια χορηγούνται αντιβιοτικά και αντιμυκητιακά φάρμακα καθώς και κρέμες. Στην οξεία λοίμωξη η περιοχή εκκαθαρίζεται και δίνονται οδηγίες για την πρόληψη της υποτροπιάζουσας φλεγμονής με την εφαρμογή ειδικής τοπικής αγωγής και με οδηγίες για βελτίωση της υγιεινής.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΜολυσματική τέρμινθος
Επόμενο άρθροΦθειρίαση