Η δερματοχειρουργική

αποτελεί κλάδο της δερματολογίας που έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ασχολείται με παθήσεις και διαταραχές δέρματος, μαλλιών, νυχιών, καθώς και με τη χειρουργική αφαίρεση καλοηθών και καρκινικών δερματικών βλαβών καθώς και καλοηθών βλαβών του δέρματος που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά π.χ. οζίδια του δέρματος, λιπώματα ή επιδερμικές κύστες.

Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της έκθεσης μας στην ηλιακή ακτινοβολία και τις περιβαλλοντικές αλλαγές που έχουν επέλθει λόγω της τρύπας του όζοντος παρατηρούμε αύξηση των καρκίνων του δέρματος. Η πρόληψη, λοιπόν, επιτυγχάνεται μόνο μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και με δερματοχειρουργική αφαίρεση.

Η δερματοχειρουργική συμβάλλει στην αποκατάσταση ή/και βελτίωση της λειτουργικότητας και της αισθητικής εμφάνισης του ιστού του δέρματος, είναι μία διαδικασία που συνήθως απαιτεί τοπική αναισθησία και γίνεται μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο.

Οι κυριότερες δερματοχειρουργικές θεραπείες που ακολουθούνται ανάλογα με την περίπτωση είναι το laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2 laser) η κρυοχειρουργική και η ηλεκτροχειρουργική ενώ στα παραδείγματα των τεχνικών της δερματοχειρουργικής συγκαταλέγονται οι θεραπείες αντιγήρανσης, η διόρθωση των ουλών από ακμή, το χημικό πίλινγκ (απολέπιση), τα ενέσιμα και εμφυτεύσιμα ενθέματα (fillers), οι θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη (botox), οι θεραπείες των φλεβών, η αποκατάσταση των μαλλιών, η χειρουργική με λέιζερ, η θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος, καθώς και οι επανορθωτικοί κρημνοί και τα μοσχεύματα.

To laser διοξειδίου του άνθρακα (CO2laser) μπορεί να αντικαταστήσει το κλασικό νυστέρι. Τα πλεονεκτήματα είναι πιο ελεγχόμενη, λιγότερο επώδυνη και σχετικά αναίμακτη διαδικασία. Εφαρμόζεται σε δέρμα γερασμένο με ρυτίδες και χαλάρωση, σε πανάδες ή μέλασμα, σε ουλές ακμής, χειρουργικές ουλές ή μετατραυματικές ουλές καθώς και σε ραγάδες και ραβδώσεις. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί και στο πρόσωπο και στο σώμα (λαιμός, ντεκολτέ, χέρια, κοιλιά κλπ.).
Η κρυοχειρουργική ή κρυοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να καταστρέψει παθολογικούς ιστούς και κύτταρα. Εφαρμόζεται σε μυρμηγκιές, κονδυλώματα, υπερκερατώσεις, θηλώματα, χηλοειδή, σε επιφανειακά καρκινώματα καθώς και για να σβήσει γεροντικές κηλίδες.

Η ηλεκτροχειρουργική (διαθερμοπηξία ή ηλεκτροκαυτηρίαση) είναι μία μέθοδος που συμβάλλει στην καταστροφή ή αφαίρεση βλαβών του δέρματος με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Δερματικές παθήσεις που συνήθως θεραπεύονται με την ηλεκτροχειρουργική είναι: Μη-καρκινικοί σπίλοι, μικρά κυτταρικά καρκινώματα, (μικρότερα από 5 mm σε διάμετρο), επιφανειακό πλακώδες καρκίνωμα (SCC), κονδυλώματα, κοινά θηλώματα, σμηγματορροϊκές κερατώσεις, αγγειώματα και πυογόνα κοκκιώματα, κάποιοι τύποι ακμής (φαγεσωρική), ουλές.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΘεραπεία ραγάδων
Επόμενο άρθροΌσα θέλετε να μάθετε για το μπότοξ σε επτά σημεία