Τα έλκη ποδιών

είναι χρόνιες πληγές που εμφανίζονται στα κάτω άκρα. Πρόκειται στην ουσία για ανοιχτή πληγή στα πόδια και μπορεί να είναι είτε επιφανειακά είτε πολύ βαθιά ή να επεκτείνονται σε όλο το πάχος του δέρματος και είναι πιθανό σε σοβαρές περιπτώσεις η πληγή να περιλαμβάνει τένοντες ή οστά.

Στα έλκη ποδιών συμπεριλαμβάνονται και τα φλεβικά έλκη ποδιών, τα διαβητικά έλκη ποδιών καθώς και αυτά που οφείλονται σε αθηροσκλήρωση.

Οι διαβητικοί και όσοι πάσχουν από κακή κυκλοφορία του αίματος των ποδιών έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν έλκη.
Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση αυτών των πληγών καθώς τις περισσότερες φορές τα έλκη ποδιών επουλώνονται δύσκολα και εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα μπορεί να μολυνθούν.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ελκών περιλαμβάνει “καθάρισμα” μέσω χειρουργικού καθαρισμού (απόξεση) κατά τη διάρκεια της οποίας η δερματολόγος κόβει τον παθολογικό ιστό, αφαιρεί τη σκληρή επιδερμίδα και εφαρμόζει επίδεσμο. Ακολουθεί τακτική παρακολούθηση και συχνή αλλαγή επιδέσμου.

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη και γίνεται σε στενή συνεργασία με τον ασθενή ως την πλήρη επούλωση της πληγής.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΘηλώματα (skin tags)
Επόμενο άρθροΥπεριδρωσία