Ο έρπης

είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός και διακρίνεται σε πολλά είδη: ο ιός του απλού έρπητα (τύπου 1 και 2, HSV-1 και HSV-2), και ο ιός της ανεμοβλογιάς- έρπητας ζωστήρας. Στους ερπητοϊούς ανήκουν επίσης, ο ιός Epstein Barr (που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση) και ο κυτταρομεγαλοϊός. Ο ιός τύπου 1 είναι γνωστός και ως επιχείλιος έρπης και προσβάλλει την περιοχή γύρω από το στόμα, τα μάτια και τη μύτη.

Ο ιός τύπου 2 είναι γνωστός ως έρπης των γεννητικών οργάνων και προσβάλλει τα γεννητικά όργανα. Ο ιός VZV, γνωστός ως ο ιός της ανεμοβλογιάς ο οποίος όταν υποτροπιάζει προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα. Εκδηλώνεται στο θώρακα, στο αυτί ή στη μύτη.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ερπητοϊών είναι ότι είναι ισόβιες λοιμώξεις που δεν μπορούν να εκριζωθούν και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων δεν εξαφανίζονται από το σώμα αλλά παραμένουν ανενεργοί, κρυμμένοι σε νευρικά κύτταρα. Όταν η άμυνα του οργανισμού πέφτει, επαναδραστηριοποιούνται και προκαλούν εκ νέου συμπτώματα. Καταστάσεις που σχετίζονται με την αναζωπύρωση του ιού είναι το έντονο στρες, η κακή διατροφή, η κόπωση, ο πυρετός, η έντονη έκθεση στον ήλιο κ.α.

Οι ερπητοϊοί μεταδίδονται μέσω της επαφής με τις δερματικές βλάβες ενώ ο έρπης των γεννητικών οργάνων αποτελεί σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και για την αποφυγή του συστήνεται η χρήση προφυλακτικού.

Οι διαθέσιμες θεραπείες που προτείνει ο ειδικός δερματολόγος βοηθούν όχι μόνο στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά και στη μείωση της συχνότητας των υποτροπών και στον περιορισμό των επιπλοκών. Ανάλογα με την περίπτωση χορηγούνται αντιϊκά χάπια, αλοιφές επιθέματα και παυσίπονα.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΦθειρίαση
Επόμενο άρθροΥαλουρονικό οξύ