Η φθειρίαση

είναι μία συχνή παρασιτική λοίμωξη από ψείρες, εξαιρετικά μεταδοτική.

Τον άνθρωπο προσβάλλουν τρία είδη ψείρας, η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής, η ψείρα του εφηβαίου και η ψείρα του σώματος. Η ψείρα του τριχωτού της κεφαλής αφορά κυρίως την παιδική ηλικία καθώς είναι πολύ εύκολη η μετάδοσή της στο σχολείο και τους παιδικούς σταθμούς και μέσω αντικειμένων κοινής χρήσης (βούρτσες, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα).

Η φθειρίαση του εφηβαίου ανήκει στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ψείρες μεταδίδονται μετά από σεξουαλική επαφή ή όταν κάποιος χρησιμοποιήσει το ίδιο κρεβάτι, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα με κάποιο άτομο που πάσχει από ψείρες του εφηβαίου.

Η φθειρίαση σώματος είναι νόσημα σπάνιο στις αναπτυγμένες χώρες και παρατηρείται κυρίως σε άτομα που ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες υγιεινής.

Η φθειρίαση χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό και ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει και επιμολύνσεις του δέρματος.

Είναι σημαντικό να ανιχνευθεί και να θεραπευτεί γρήγορα ώστε να μη μεταδοθεί σε άλλα άτομα. Οι ψείρες καταπολεμούνται με τοπική αντιμυκητιακή αγωγή αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η σωστή τήρηση της θεραπείας και των συνθηκών υγιεινής που συστήνει ο ειδικός δερματολόγος.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΒαλανοποσθίτιδα
Επόμενο άρθροΈρπης