Η κνίδωση

είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που πήρε το όνομά της από την τσουκνίδα (αρχαία κνίδη) καθώς το εξάνθημα της μοιάζει με αυτό που αναπτύσσεται όταν αγγίξει το δέρμα τσουκνίδα. Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό οίδημα με έντονο κνησμό και μπορεί να προκληθεί από αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα (ξηροί καρποί, ψάρια, οστρακοειδή, αυγά, ντομάτες, ενισχυτικά γεύσης, χρωστικά, συντηρητικά), από αυτοάνοσα νοσήματα και αγγειακές διαταραχές ή ακόμη και από το κρύο ή το ηλιακό φως.

Συνήθως όμως είναι ιδιοπαθής, δηλαδή είναι αγνώστου αιτιολογίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κνίδωση δεν διαρκεί πάνω από 24 ώρες ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που διαρκεί περισσότερο ή υποτροπιάζει κατά καιρούς.

Οι τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας σχετίζονται με την πρόληψη και την αποφυγή του παράγοντα που την προκαλεί (όπου αυτό είναι εφικτό), με αντιισταμινικά που ελαττώνουν τον κνησμό, με τοπική ενυδάτωση καθώς και με τη λήψη από του στόματος κορτικοστεροειδών για σοβαρότερα περιστατικά.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΨωρίαση
Επόμενο άρθροΜυρμηγκιά