Η λεύκη

είναι μια κοινή αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί αποχρωματισμό του δέρματος και σχηματισμό λευκών κηλίδων και πλακών σε διάφορα σημεία του σώματος (χέρια, πόδια, μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα) καθώς και στο τριχωτό της κεφαλής. Αφορά όλους τους τύπους του δέρματος και εμφανίζεται συχνότερα σε χώρες με έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λεύκης που σχετίζονται με τον τρόπο εμφάνισής της: εντοπισμένη, τμηματική και γενικευμένη.

Η εξέλιξη αυτής της πολυπαραγοντικής πάθησης διαφέρει από ασθενή σε ασθενή καθώς μπορεί να εκδηλωθεί με μερικές μόνο κηλίδες ή να επηρεάσει σχεδόν όλη την επιφάνεια του δέρματος. Τα αίτια εμφάνισης του εν λόγω αυτοάνοσου νοσήματος ποικίλλουν και αφορούν κυρίως περιβαλλοντικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες καθώς και σε βακτήρια και τοξίνες. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει και η αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο παράγει αντισώματα που κινούνται εναντίον των μελανοκυττάρων, τα οποία καταστρέφει και προκαλεί άσπρες κηλίδες στο δέρμα.

Για τη θεραπευτική αντιμετώπιση χρησιμοποιούνται κρέμες ή αλοιφές (κορτικοστεροειδή, αναστολείς καλσινευρίνης, ανάλογα βιταμίνης D) που εφαρμόζονται τοπικά στις περιοχές που έχουν πληγεί από λεύκη και περιορίζουν την καταστροφή των μελονοκυττάρων. Επίσης, μπορεί να εφαρμοστεί φωτοθεραπεία με υπεριώδεις ακτίνες UVB- φωτόλουτρα PUVA η οποία μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες καθώς και θεραπεία με Laser που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε σταθερές βλάβεις μικρής έκτασης.
Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία της λεύκης πρέπει να γίνεται υπό την αυστηρή και τακτική επίβλεψη έμπειρου δερματολόγου ο οποίος θα αξιολογήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΑκμή
Επόμενο άρθροΤριχόπτωση