Η μολυσματική τέρμινθος

(Molluscum contagiosum) είναι μια είναι μία μεταδοτική δερματοπάθεια οφειλόμενη στον ιό MCV και προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους.

Αφορά άτομα όλων των ηλικιών, κυρίως όμως προσβάλλει παιδιά από ενός ως δέκα ετών, τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες και όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή, με χρήση κοινών αντικειμένων (πετσέτες, σεντόνια, στρώματα αθλητισμού), με αυτοενοφθαλμισμό (δηλαδή μετάδοση με την αφή/ξύσιμο στο ίδιο άτομο από ένα σημείο σε άλλα σημεία του σώματος).

Στα παιδιά οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα ενώ η ασθένεια τείνει να είναι χειρότερη σε παιδιά με έκζεμα. Στους ενήλικες η μολυσματική τέρμινθος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής πράξης και οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο εσωτερικό μέρος των μηρών, στην περιοχή του πρωκτού, στις μασχάλες και στην κοιλιά.

Η μολυσματική τέρμινθος παρουσιάζεται ως ερεθισμός του δέρματος με μικρά σπυράκια, που μοιάζουν με μικρά ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρι. Πρόκειται για λευκές, στρογγυλές, βλατίδες με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα παχύρρευστο υλικό. Αρχικά η μολυσματική τέρμινθος εμφανίζεται ως ένα μικρό σπυράκι στο χρώµα του δέρµατος το οποίο είναι µαλακό στην αφή. Στη συνέχεια μεγαλώνει και γίνεται πιο σκληρό. Κάθε σπυράκι «ζει» περίπου δύο µήνες, αλλά λόγω της εύκολης μεταδοτικότητας από το ένα σηµείο στο άλλο στο ίδιο άτομο, η δερματοπάθεια αυτή µπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Η θεραπεία είναι σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένη και βασίζεται στον αριθμό το μέγεθος και την εντόπιση των βλαβών καθώς και την ηλικία του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει: Εξαγωγή σωματίων κατόπιν σύνθλιψης των βλαβών και εφαρμογή βάμματος ιωδίου, κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, διαθερμοπηξία για άμεση αφαίρεση βλαβών και Laser CO2 για στοχευμένη εξάχνωση των βλαβών με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΜολυσματικό κηρίο
Επόμενο άρθροΒαλανοποσθίτιδα