Το μολυσματικό κηρίο

είναι μια συνηθισμένη, επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος. Είναι πολύ μεταδοτικό και συχνά επώδυνο νόσημα το οποίο προκαλείται από το βακτήρια σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου ή και από τα δύο.

Εκδηλώνεται με μεγάλες φουσκάλες που στάζουν, ενδεχομένως, υγρό και δημιουργούν ένα σκούρο επικάλυμμα. Παρουσιάζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές στα θερμά κλίματα.
Το μολυσματικό κηρίο θεραπεύεται με ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλοιφές και επιθέματα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και αντιβίωση από το στόμα.

Η αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής συνιστά το καλύτερο μέτρο για την πρόληψη λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο: πολύ καλό πλύσιμο χεριών, κόψιμο νυχιών, χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής, ενυδάτωση του δέρματος, προστασία από τσιμπήματα εντόμων, χρήση χωριστών πετσετών, συχνή αλλαγή σκεπασμάτων και μπάνιο με ελαφριά αντισηπτικά τα οποία βοηθούν στη θεραπεία.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΟξυτενή κονδυλώματα
Επόμενο άρθροΜολυσματική τέρμινθος