Η μυρμηγκιά

ή μαντραβίτσα ή σκάθαροι (wart) είναι ένα ακίνδυνο αλλά ιδιαίτερα μεταδοτικό εξόγκωμα στο δέρμα. Εμφανίζεται κυρίως στα χέρια, στα πόδια στα πέλματα και στο πρόσωπο αλλά μπορεί να προσβληθούν και άλλα μέρη του σώματος. Οι μυρμηγκιές που εμφανίζονται στο πέλμα (πελματιαίες) όταν μεγαλώσουν μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά τη βάδιση.

Είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και οφείλονται σε προσβολή του οργανισμού από συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV, γνωστού και ως ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων. Η πλειοψηφία των μυρμηγκιών εμφανίζεται το καλοκαίρι καθώς μεταδίδεται με άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών όπως δάπεδα σε αποδυτήρια ή πισίνες ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να προσβληθούν καθώς δεν έχουν ακόμη αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού. Προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση και η επανεμφάνισή τους, οι μυρμηγκιές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Τρόποι θεραπείας

Κρυοθεραπεία ή κρυοχειρουργική.
Γίνεται στην ουσία ψύξη των μυρμηγκιών και εφαρμόζεται υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -196 βαθμών C. Πρόκειται για μια από τις αποτελεσματικές και συνηθισμένες θεραπείες

Καύση ή ηλεκτροκαυτηρίαση.
Πρόκειται για μια μέθοδο που καταστρέφει την μυρμηγκιά μέσω της χρήσης ηλεκτρισμού. Η καύση της μυρμηγκιάς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική αλλά ενδεχομένως αφήσει ουλή.

Λέιζερ.
Χρησιμοποιείται όταν οι μυρμηγκιές είναι διεσπαρμένες ή μεγάλου μεγέθους.

Τοπικά κερατολυτικά.
Πρόκειται για μακροχρόνια θεραπεία κατά την οποία εφαρμόζεται καθημερινά το οξύ πάνω στη μυρμηγκιά και αφαιρείται το νεκρό δέρμα μία φορά την εβδομάδα για πολλές εβδομάδες. Αφορά κυρίως μικρές μυρμηγκιές σε αρχικό στάδιο.

 

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΚνίδωση
Επόμενο άρθροΟνυχομυκητίαση