Τα οξυτενή κονδυλώματα

είναι το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). αι αφορά τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση και στις μέρες μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μαλακές, σαρκώδεις εκβλαστήσεις στο χρώμα του δέρματος που εντοπίζονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα, με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια, μονήρη ή πολλαπλά. Συχνά προκαλούν κνησμό κι επειδή προβάλουν είναι εύκολο να τραυματιστούν και να προκληθεί αιμορραγία. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και υπολογίζεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ατόμων που θα έρθουν σε σεξουαλική επαφή με σύντροφο που έχει κονδυλώματα θα αναπτύξουν τελικά και οι ίδιοι.

Η εξατομικευμένη θεραπεία που δίνεται από τον ειδικό δερματολόγο περιλαμβάνει την εφαρμογή κρυοθεραπείας, διαθερμοπηξίας ή laser. Σε αρκετές περιπτώσεις θα δοθεί είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με τις προηγούμενες θεραπείες ενώ παράλληλα ενισχύεται και το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή καθώς και αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν ενεργοποίηση του ιού.

Τα τελευταία χρόνια επίσης, έχει ξεκινήσει προαιρετικός προληπτικός εμβολιασμός σε κοπέλες κάτω των 26 ετών με το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Τα εμβόλια που κυκλοφορούν καλύπτουν τους κυριότερους τύπους, από τους ογκογόνους ιούς προσφέροντας προφύλαξη από τα οξυτενή κονδυλώματα που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους τύπους αλλά και από τις προκαρκινικές γεννητικές αλλοιώσεις και τον καρκίνο του τραχήλου.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΜελάνωμα
Επόμενο άρθροΜολυσματικό κηρίο