Η ονυχομυκητίαση

είναι μία λοίμωξη στο σώμα και στην κοίτη του νυχιού που οφείλεται σε μύκητες είναι δηλαδή, η προσβολή των νυχιών από μύκητα. Μπορεί να προσβληθεί ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών ενώ συνήθως αυτό συμβαίνει στα πόδια.

Πρόκειται για πολύ συχνό πρόβλημα που σχετίζεται με τους μύκητες του γένους Trichophyton, Epidermophyton και Microsporum που είναι υπεύθυνοι για το 90% των λοιμώξεων των νυχιών. Στους ασθενείς που πάσχουν από ονυχομυκητίαση εμφανίζεται πάχυνση των νυχιών, δυσχρωμία (το νύχι γίνεται κίτρινο, καφέ ή μαύρο) ονυχόλυση (δηλαδή αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα) ενώ μπορεί και να εμφανιστεί πόνος στα δάκτυλα.

Η θεραπεία ονυχομυκητίασης πρέπει να γίνεται από ειδικό δερματολόγο και περιλαμβάνει θεραπεία με τοπικά σκευάσματα, με φάρμακα από το στόμα ή με laser. Η τοπική θεραπεία ενδείκνυται στις ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων καθώς και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στην χρήση φαρμάκων από το στόμα.

Τα φάρμακα από το στόμα είναι πολύ αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες μορφές μυκητιάσεων.
Οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων θεραπείας μυκήτων νυχιών είναι η κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη και φλουκοναζόλη.

Στις περιπτώσεις ονυχομυκητίασης ο ασθενής θα πρέπει επίσης να προσέχει ιδιαίτερα ώστε να διατηρεί στεγνά χέρια και πόδια, να χρησιμοποιεί ατομικές πετσέτες, να μην περπατά ξυπόλυτος σε πισίνες και σε άμμο.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΜυρμηγκιά
Επόμενο άρθροΡοδόχρους ακμή ή ροδόχρους νόσος