Η ροδόχρους ακμή

(acne rosacea), γνωστή και ως ακμή των ενηλίκων, και είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια του προσώπου με γενικά χαρακτηριστικά το έντονο ερύθημα και την αγγειακή διαστολή κυρίως στα μάγουλα, το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι.

Σε μερικές περιπτώσεις οι βλάβες του δέρματος μπορεί να εκτείνονται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα στο λαιμό και το ανώτερο τμήμα του σώματος.

Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο πολυπαραγοντικό νόσημα το οποίο επιβαρύνει την ψυχολογία των ασθενών προκαλώντας πολλές φορές άγχος, αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, δυσκολία στις κοινωνικές σχέσεις και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

Η ακριβής αιτία της ροδόχρου παραμένει άγνωστη. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρσή της περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τα ζεστά ή πικάντικα τρόφιμα, το άγχος, το κάπνισμα και την υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία.

Προσβάλλει άτομα ηλικίας μεταξύ 30-50 ετών, συνηθέστερα γυναίκες και παρατηρείται συχνότερα σε ανοιχτόχρωμα άτομα. Λόγω της προοδευτικής φύσης της νόσου, είναι εξαιρετική σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αξιολόγηση από την ειδική δερματολόγο καθώς τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής θυμίζουν κι άλλες
δερματοπάθειες (π.χ. κοινή ακμή, ψωρίαση, έκζεμα, αλλεργικές αντιδράσεις κοκ).

Γίνεται αρχική κλινική αξιολόγηση και δερμοανάλυση με μηχανήματα. Ανάλογα με τον τύπο και την ένταση της νόσου, η ειδική δερματολόγος επιλέγει εξατομικευμένα την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει λήψη αντιβιοτικών χρήση laser, φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) κα.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΟνυχομυκητίαση
Επόμενο άρθροΜελάνωμα