Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση

(seborrheic keratosis) είναι συχνή καλοήθης βλάβη του δέρματος, (μη καρκινική), που εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα και συνδέεται κυρίως με κληρονομική προδιάθεση. Δεν έχουν αναγνωριστεί ειδικοί αιτιολογικοί παράγοντες για την ανάπτυξή τους.

Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση εμφανίζεται ως βλάβη κυκλικού ή ωοειδούς σχήματος, μαύρου ή καφέ χρώματος, συνήθως προεξέχουν από το δέρμα ενώ μπορεί να υπάρχει και κνησμός. Εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο στήθος, την πλάτη, το στομάχι, το τριχωτό της κεφαλής, το λαιμό, ή άλλα μέρη του σώματος. Υπάρχει πιθανότητα οι βλάβες να ερεθιστούν από την τριβή των ρούχων αλλά γενικά, δεν προκαλεί πόνο.

Γενικά, η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση δεν χρήζει θεραπείας. Σε περιπτώσεις που υπάρχει φαγούρα, ερεθισμός, αιμορραγεί ή υπάρχουν αισθητικοί λόγοι, μπορεί να γίνει αφαίρεση στο ιατρείο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και απομάκρυνση της σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης είναι ανώδυνες και περιλαμβάνουν: απόξεση, κρυοχειρουργική ή κρυοπηξία, διαθερμοπηξία και laser.

 

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΔερματολόγος ΧΡΙΣΤΙΝΑ KEMANETZH
Επόμενο άρθροBotox