Η τριχόπτωση

είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ανδρών και γυναικών και οφείλεται τόσο σε γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Έχει μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο καθώς τα δυνατά και υγιή μαλλιά θεωρούνται σημαντικά στοιχεία ομορφιάς και νεανικής εμφάνισης.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν αλλάξει ο φυσιολογικός κύκλος ζωής της τρίχας και γίνει πιο σύντομος, δηλαδή, πέφτει πιο γρήγορα. Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που χάνει κάποιος καθημερινά είναι 50 με 100. Όταν η απώλεια τριχών είναι μεγαλύτερη τότε θεωρείται παθολογική και ορίζεται ως τριχόπτωση.

Πολλά είναι τα αίτια της τριχόπτωσης όμως η πιο συχνή αιτία της ανδρικής κυρίως είναι η κληρονομικότητα. Επίσης ενοχοποιούνται ορισμένες παθήσεις όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, η έλλειψη σιδήρου, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι ορμονικές διαταραχές, η υπερβολική θερμότητα κατά το στέγνωμα, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η λήψη φαρμάκων, η κακή διατροφή και το στρες.

Η δερματολόγος, ανάλογα με τη διάγνωση του κάθε ασθενή, διαμορφώνει εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας με συνδυασμό διαφόρων θεραπευτικών μεθόδων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μπορεί να γίνει με την εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων ,όπως αμπούλες και χάπια που προτείνει η δερματολόγος ανάλογα με τη μορφή και την έκταση του προβλήματος καθώς και τη χρήση ειδικών σαμπουάν και λοσιόν. Επίσης μπορούν να δοθούν βιταμίνες και συμπληρώματα που ενδυναμώνουν την τρίχα.

Η τριχόπτωση αντιμετωπίζεται και με τη χρήση συσκευών λέιζερ που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας τόσο σε μήκος όσο και σε διάμετρο. Πρόκειται για μια ασφαλή ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία που ενδυναμώνει τα μαλλιά χωρίς να παρατηρούνται επιπλοκές ή παρενέργειες. Επίσης μια ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση είναι η χρήση της αυτόλογης μεσοθεραπείας (Platelet-Rich-Plasma) στην οποία χορηγείται πλάσμα εμπλουτισμένο με αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην αναζωογόνηση της τρίχας και προκαλεί τριχογέννεση.

Ακολούθησε μας στο Facebook και στο Instagram για περισσότερα νέα σχετικά με την δερματολογία και τις ειδικότητες της δερματολόγου μας.

Προηγούμενο άρθροΛεύκη
Επόμενο άρθροΘηλώματα (skin tags)